Odwiedzin

sobota, 23 sierpnia 2014

Risotto z boczkiem i brokułami

Ryz obok makaronu jest moim ulubionym dodatkiem do obiadu. Dziś w wersji risotta ryż arborio.

Składniki:

20 dag ryżu arborio
opakowanie plastrów boczku wędzonego/ parzonego
1/3 brokuła
mała cebula
bulion drobiowy
parmezan lub inny twardy ser
masło


Przygotowanie:

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i boczek.
Dosypujemy surowy ryż, smażymy minutkę razem a następnie podlewamy bulionem tak by zakrył ryż.
Gotujemy aż ryż wchłonie caly bulion i ponownie go dolewamy.
Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki trwa to ok. 30 min.
W międzyczasie gotujemy brokuła w osolonej wodzie a następnie dzielimy na mniejsze części i łączymy z gotowym risotto.
Całośc posypujemy serem i podajemy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz