Bakłażan pomimo swojego dziwnego koloru jest warzywem cenionym w wielu kuchniach świata, u mnie zapiekany w wersji wege.
Składniki:
duży bakłażan
średnia cukinia
średnia cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów siekanych
mozarella
bazylia
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażana i cukinie kroimy na cm plasterki i obsmażamy na patelni (grilowa najepsza) z obu stron z dodatkiem oliwy.
Na innej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek i dodajemy pomidory z puszki. dusimy razem ok 15 min na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa i kładziemy kolejno: warstwę bakłażanów, sos pomidorowy, plasterki mozarelli, cukinie, sos pomidorowy i mozarelle.
Zapiekamy całość ok 25 min w temp. 180 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz