Odwiedzin

sobota, 27 września 2014

Cytrynowe ciasteczka

Aromatyczne, kruche doskonałe do herbaty, ciasteczka cytrynowe. Polecam.


Składniki:

12 dag masła
12 dag cukru pudru
2 żółtka
15 dag mąki krupczatki
10 dag mąki kukurydzianej (lub pszennej)
łyżka startej skórki cytrynowej


Przygotowanie:


Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, powoli dodajemy żółtka i startą skórkę cytrynową.
Do masy dodajemy mąki wszystkie i mieszamy na jednolita masę już ręcznie.
Ciasto jest lekko klejące więc dobrze podsypujmy blat mąką gdy będziemy wałkowali ciasto.
Grubość ciasta zależy od naszych upodobań aczkolwiek proponuję ok 5 mm żeby ciastka się nie pokruszyły.
Ciastka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 10-15 min.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz