Odwiedzin

niedziela, 21 września 2014

Kurczak słodko-kwaśny z ryżem


Pyszny kurczak słodko-kwaśny, wybór warzyw dowolny warto spróbować zwłaszcza że nie odbiega on od restauracyjnych potraw tego typu.

Składniki:

pierś z kurczaka
sól i pieprz
mały koncentrat pomidorowy
łyżka mąki
średnia cebula, marchewka, papryka czerwona i zielona (można użyć gotowej mrożonej mieszanki chińskiej)
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki ananasa
pędy bambusa do smaku
ząbek czosnku
sos sojowy ciemny
oliwa lub olej

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w kosteczkę (ja lubię mniejsze kawałki w chińszczyźnie).
W miseczce łączę rozgnieciony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, koncentrat pomidorowy, mąkę, odrobinę soli i pieprzu i wrzucam kurczaka, marynuje go w zalewie min 10 min.
W międzyczasie obieram i kroję w cienkie plasterki warzywa ( marchew, papryki, cebulę oraz pędy bambusa).
Ananasa odsączam lekko i kroję w większe kawałki.
Wok lub głęboką patelnię rozgrzewam i wrzucam wraz z zalewą kurczaka, obsmażam ze wszystkich stron przez chwilę i wyciągam na talerz, ważne jest by kurczaka nie smażyć zbyt długo bo będzie suchy, gdy tylko złapie kolor wyciągamy.
W tym samym woku (wraz z powstałym sosem) nie przerywając jego grzania wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, gdy zmiękną dodajemy ananasa i kukurydzę a na koniec kurczaka.
Do smaku dolewamy sok z ananasa oraz ew. wodę gdyby sosu było za mało gotujemy całość i ew. doprawiamy sosem sojowym czy pieprzem.
Podajemy z ryżem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz