Składniki:
30 dag mąki pszennej (ja zmieszałam pół na pół mąkę pszenną z pełnoziarnistą)
kostka masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli olejku waniliowego
3 żółtka
4 duże gruszki
1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych (można zamienić z płatkami migdałowymi lub zrobić mieszankę orzechów z płatkami)
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
5 dag masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (mąka, masło, proszek do pieczeni, śmietana, cukier puder,olejek i żółtka) mieszamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na 1 h.
Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 5 min w temp. 180 stopni w nagrzanym piekarniku.
Gruszki obieramy, drążymy z pestek i kroimy na plasterki a następnie układamy na podpieczonym cieście.
W osobnej misce mieszamy posiekane orzechy, cukier, mąkę i roztopione masło, całość mieszamy i obsypujemy ciasto.
Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni ok 30-40 min.
Smaczneg o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz