Odwiedzin

sobota, 20 września 2014

Tarta z gruszkami z kruszonką orzechową

Pyszna tarta z sezonowymi gruszkami, a orzechowa kruszonka poprostu wciąga.

Składniki:

30 dag mąki pszennej (ja zmieszałam pół na pół mąkę pszenną z pełnoziarnistą)
kostka masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru pudru

kilka kropli olejku waniliowego
3 żółtka

4 duże gruszki

1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych (można zamienić z płatkami migdałowymi lub zrobić mieszankę orzechów z płatkami)
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
5 dag masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta (mąka, masło, proszek do pieczeni, śmietana, cukier puder,olejek i  żółtka) mieszamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na 1 h.
Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto aż po brzegi.  Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 5 min w temp. 180 stopni w nagrzanym piekarniku.
Gruszki obieramy, drążymy z pestek i kroimy na plasterki a następnie układamy na podpieczonym cieście.
W osobnej misce mieszamy posiekane orzechy, cukier, mąkę i roztopione masło, całość mieszamy i obsypujemy ciasto.
Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni ok 30-40 min.
Smaczneg o :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz