Odwiedzin

niedziela, 7 września 2014

Zupa krem z selera

Seler jest warzywem bogatym w witaminy C, B PP i kwas foliowy. Niestety okazuje się że jest też warzywem alergennym, więc zanim zrobicie tą zupę upewnijcie się że możecie go jeść bez ograniczeń.

Składniki:

50 dag bulwy selera (korzeń)
średnia marchewka
średni ziemniak
mały por
średnia pietruszka (korzeń)
średnia cebula
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
3 pieprze czarne (nie mielone)
sól i gałka muszkatołowa


Przygotowanie:

Seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę, pora i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości wraz z zielem, liściem i pieprzem czarnym.
Gdy warzywa będą już miękkie blendujemy je wraz z przyprawami i doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatułową.
Podajemy posypane posiekaną pietruszką (nać)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz