Odwiedzin

niedziela, 14 września 2014

Zupa z kukurydzy z boczkiem

Myślałam o tej zupie-krem już kiedyś i w końcu się zdecydowałam ją zrobić i nie żałuję bo otrzymała malutką część z tego co jadłam już kiedyś w restauracji.

Składniki:

3 średnie ziemniaki
3 kolby kukurydzy może być mrożona kukurydza już gotowa
1 l bulionu warzywnego
6 cienkich plastrów boczku (dostępne w dyskontach)
1 duży  ząbek czosnku
sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa
oliwa

Przygotowanie:

Bulion zagotować, dodać pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki oraz ziarna kukurydzy (z tej surowej ziarna odkrawamy jest to zadanie wymagające ostrego noża).
Gotujemy całość aż do miękkości wszystkich warzyw.
Po tym czasie wyciągamy część warzyw a drugą część miksujemy dość dokładnie, jeżeli zostaną grudki z kukurydzy i jest to dla nas nieapetyczne to możemy zupę przetrzeć przez gęste sitko.
W miarę potrzeby możemy dolać wody jeżeli wydaje nam się zupa za gęsta.
Do zupy dodajemy wyjęte wcześniej warzywa iraz przeciśniety czosnek,  całość doprawiamy przyprawami i polewamy oliwą.
W na małej patelni rumienimy boczek a następnie kroimy w słupki.
Zupę podajemy posypaną boczkiem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz