Odwiedzin

sobota, 25 października 2014

Gulasz z żołądków

Gulasz z żołądków jest wszystkim znany, jedni się go boją tak jak ja (to był mój pierwszy raz) inni uwielbiają. Wg mnie jest super alternatywą dla znanego wszystkim gulaszu wołowego czy wieprzowego. Polecam.

Składniki dla 2 osób:

70 dag żołądków z kurczaka
mała cebulka
łyżka mąki pszennej
sól i pieprz
łyżka masła lub innego tłuszczu

Przygotowanie:

Żołądki oczyszczamy z nieestetycznych błon, chrząstki zostawiamy, zalewamy wszystko wodą i gotujemy do miękkości min ok. 40 min w osolonej wodzie.
Gdy żołądki są już miękkie odlewamy większość wody, część zostawiamy będzie z niej sos.
Cebulkę siekamy, podsmażamy na maśle pod koniec smażenia dodajemy mąkę (robimy zasmażkę) i łączymy z żołądkami.
Gotujemy chwilkę do zgęstnienia sosu, doprawiamy pieprzem.
Podajemy z kaszą, ziemniakami lub innymi wybranymi dodatkami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz