Moja pierwsza kapusta zasmażana, wyszła dokładnie taka jak robi ją moja mama. Polecam zwłaszcza jako dodatek do mięs duszonych, smażonych czy pieczonych.
Składniki:
30 dag kapusty kiszonej
20 dag boczku wędzonego surowego
mała cebula
łyżka mąki pszennej
łyżka smalcu
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól i pieprz
kminek
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną troszkę kroję żeby nie było zbyt długich strąków i gotuję do miękkości w wodzie wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
Wody dolewam tyle by przykrywała kapustę, gotuję na małym ogniu.
Boczek kroję w pół paseczki tak by po ze-smażeniu nie znikł całkowicie.
Boczek smażymy na smalcu do zrumienienia pod koniec dodajemy posiekaną cebulkę i razem smażymy jeszcze jakieś 5 min.
Po tym czasie dodaję mąkę i robi się zasmażka którą przez kilka minut jeszcze smażę razem z boczkiem i cebulką.
Zasmażkę dodaję do kapusty (kapusta jest nadal z wodą) i mieszam.
Kapusta zacznie gęstnieć i zrobi się taki delikatny sosik.
Doprawiam solą i pieprzem oraz kminkiem żeby lepiej się kapusta trawiła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz