Odwiedzin

niedziela, 26 października 2014

Pieczonki czyli zapiekane ziemniaki z warzywami i kiełbasą

Domowe pieczonki znane pod nazwa duszonki lub kociołek. U mnie często w domu z racji pogody robione albo w woku albo zapiekane w naczyniu żaroodpornym tak jak w przepisie poniżej, zapraszam.

Składniki:

5 średnich ziemniaków
mały buraczek
duża cebula
kiełbasa podwawelska
10 dag boczku parzonego
oliwa lub olej
sól i pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ziemniaki i buraka obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki.
Kiełbase kroimy w plasterki wraz z boczkiem i smażymy na oleju na patelni do prawie zrumienienia.
Cebulę obieram i kroje w piórka i łączę z kiełbasą pod koniec jej smażenia.
W naczyniu żaroodpornym mieszam kiełbasę z surowymi ziemniakami i burakiem.
Solę i pieprze oraz doprawiam ziołami prowansalskimi.
Mieszam całość podlewam jeszcze odrobiną oliwy i wkładam do piekarnika pod przykryciem na ok 30-40 min lub do miękkości ziemniaków.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz