Odwiedzin

sobota, 11 października 2014

Pizza hawajaska na pełnoziarnistym spodzie



Składniki:
 
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szkl. mąki pszennej 550
10 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
ok. 1 szkl. ciepłej serwatki (spokojnie można zastąpić wodą)
szczypta soli
2 kulki mozzarelli
1/2 puszki kukurydzy
5 plasterków szynki
oregano
oliwa

sos pomidorowy (keczup lub koncentrat pomidorowy)

Przygotowanie:

Mąki mieszamy  razem.
Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem i solą, dosypujemy łyżkę mieszanki mąki i 2 łyżki wody tak by wszystko miała konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość łączymy je z pozostała wodą, mąkami i olejem, zagniatamy na gładkie ciasto i ponownie odstawiamy na min godzinę w ciepłe miejsce.
Na blasze do pieczenia rozprowadzam odrobinę oliwy i wykładam ciasto, nadaję mu pożądany kształt i smaruję sosem a następnie obsypuję oregano.
Mozzarelle kroję w plasterki lub można też zatrzeć.
Na ciasto nakładam najpierw szynkę potem posypuję wszystko kukurydzą i na koniec dodaję mozzarellę.
Pizzę zapiekam ok 30 min w temp. 200 stopni (piekarnika z opiekaniem góra i dół)
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz