Barszcz
ukraiński z gotowanym mięsem żeberkami, w sam raz na chłodne dni.
Składniki:
30 dag
żeberek
średnia
marchewka, ziemniak, pietruszka i seler
3 grzybki
suszone lub mrożone
5-6
buraczków średniej wielkości
koncentrat
buraczany polecam ten z rolnika
20 dag
fasoli ja używam do zup najmniejszej fasoli jaką znajdę w sklepie
2 ząbki
czosnku
liść laurowy i ziele angielskie
sól i pieprz
ocet
Przygotowanie:
Fasolę moczymy całą noc, w wersji ekspresowej fasola powinna być zakryta wodą i przynajmniej godzinkę, im dłużej moczymy fasolę tym krócej będzie się ona gotowała - a następnie gotujemy ją w nowej wodzie do miękkości - uwaga nie solimy bo będzie się gotowała 2 razy dłużej.
Mięso wrzucamy do wody i zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny i wrzucamy grzybki oraz 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie, gotujemy do miękkości mięsa.
Warzywa wszystkie obieramy, buraczki ścieramy na tarce na grubych oczkach, marchew, selera i ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Mięso wyciągamy z wywaru i wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości.
Mięso obieramy w kości i pod koniec gotowania warzyw wrzucamy do wywaru wraz z odcedzoną fasolą.
Całość doprawiamy koncentratem buraczanym, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem oraz octem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz