Odwiedzin

niedziela, 2 listopada 2014

Zupa ogórkowa

Przepis od mamy, czyli najlepszy i najpyszniejszy.

Składniki:

3-4 skrzydła z kurczaka
średnia marchewka i pietruszka
kawałek selera
2 srednie ziemniaki
3-4 średnie ogórki kiszone i ew. woda z ogórków
sól i pieprz
łyżka śmietany 18%
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy, ściągamy szumowiny i wrzucamy obrane: marchew, pietruszka i seler -gotujemy do miękkości warzyw a następnie wyciągamy wraz z mięsem z zupy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości.
Warzywa z wywaru ścieramy na oczkach lub drobno kroimy i wraz z obranym mięsem ze skrzydełek wrzucamy do wywaru z ziemniakami.
Ogórki kiszone ścieramy na dużych oczkach i dopiero jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy do zupy.
Jeżeli stwierdzimy że zupa jest za mało kwaśna, można dolać wody z ogórków.
Doprawiamy całość solą i pieprzem i zaprawiamy śmietaną wymieszaną z letnią wodą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz