Odwiedzin

sobota, 1 listopada 2014

Zupa z pieczonej dyni



Pyszna zupa-krem z pieczonej dyni, już jedną taka zupę robiłam aczkolwiek muszę przyznać że ta z pieczonej dyni jest bezkonkurencyjna.

Składniki:

ok. 1 kg miąższu z dyni ( cała dynia ok 2 kg starczy)
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
oliwa z oliwek
litr wywaru warzywnego
sól i pieprz

Przygotowanie:

Dynię obieram ze skórki i wycinam pestki i włókna, miąższ kroję w kostkę i wkładam do naczynia żaroodpornego.
Dynię polewam obficie oliwa  lub olejem, doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do zapiekania na min. 30 min do piekarnika do temp. ok 200 stopni bez przykrycia.
Co jakiś czas dynię mieszam, piekę do miękkości.
Gdy dynia jest miękka wkładam ją do garnka i podlewam wywarem warzywnym, dodaję przyprawy: kurkumę, curry, imbir, kmin i przeciśnięty czosnek.
Zagotowuję a następnie miksuję, gdyby zupa była za gęsta podlewam wodą i zagotowuję.
Mi najlepiej smakuje posypana prażonymi płatkami migdałowymi, ale równie smaczna jest z grzankami czy posypana pietruszką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz