Odwiedzin

niedziela, 28 grudnia 2014

Barszcz zabielany

Przepis od mojej mamy, która tą zupę opanowała do perfekcji.

Składniki:

4 duże buraki
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
2 średnie ziemniaki
1/2 butelki koncentratu buraczanego
mała cytryna
koperek
sól, pieprz, cukier
śmietana 18%

Przygotowanie:

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry a następnie gotujemy do miękkości.
Marchew, seler i pietruszkę myjemy i zalewamy w osobnym garnku wodą ok 2l. i gotujemy aż zmiękną i oddadzą smak.
Po ugotowaniu marchewki, pietruszki i selera wyciągamy je i drobno kroimy.
W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki i wraz z warzywami wrzucamy ponownie do wywaru warzywnego.
Pod koniec gotowania buraków dodajemy kwas z cytryny i gotujemy jeszcze chwilkę, potem buraki 
wyciągamy i kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru warzywnego, dolewamy 1/2 wody z buraków i 1/2 butelki koncentratu buraczanego.
Barszcz doprawiamy solę, pieprzem, i cytryną a na koniec zaczepiamy śmietaną i posypujemy obficie koperkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz