Odwiedzin

niedziela, 7 grudnia 2014

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Pyszne placki ziemniaczane w wersji wegetariańskiej :) polecam jako alternatywa do placków z gulaszem mięsnym.

Składniki:

1/2 kg ziemniaków
średnia cebula
jajko
4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
 
25 dag pieczarek
100 ml śmietany 12% lub 18%
1/3 szklanki wody
kopiasta łyżka mąki
pół małej cebuli
 
Przygotowanie:
 
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki zetrzeć na tarce lub w malakserze.
Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i mąkę, całość wymieszać i porcjami kłaść placuszki na oleju i smażyć złoty kolor, odsączamy na ręcznikach jednorazowych.
Połówkę malej cebuli kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
Podsmażamy pokrojone pieczarki,dolewamy śmietanę i wodę rozrobioną z mąką.
Doprawiamy i mieszamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. 
Usmażone placki polewamy sosem i podajemy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz