Odwiedzin

sobota, 6 grudnia 2014

Żeberka duszone w kapuście

Pyszne żeberka z dodatkiem aromatycznej kapusty :) powaliły mnie na ziemię :) a kapustę jeszcze długo można potem wspominać :)

Składniki:

50 dag żeberek wieprzowych
kilka grzybków mrożonych lub suszonych
50 dag kapusty kiszonej
średnia cebula
olej lub smalec
sos sojowy ciemny i jasny
sól i pieprz

Przygotowanie:

Grzybki mrożone zalać wodą ciepłą aby się rozmroziły a suszone moczyć min 30 min w wodzie po czym je drobno pokroić a wodę zostawić.
Żeberka umyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć solą i pieprzem i przesmażyć z obu stron na oleju lub smalcu.
Do żeberek dorzucamy pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę oraz pokrojoną kapustę kiszoną.
Dorzucam grzybki i po 2 łyżki sosów sojowych oraz dolewamy wodę z grzybków, całość dusimy do miękkości mięsa, od czasu do czasu dolewając wodę z grzybków a gdyby ta się skończyła to dolewać zwykłą wodę.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz