Odwiedzin

sobota, 27 grudnia 2014

Zupa paprykowa z groszkiem ptysiowym

Strasznie smaczna zupa z papryki, niestety nie odważyłam się jeszcze zrobić samodzielnie groszka ptysiowego więc dziś wyjątkowo dodaję gotowy.

Składniki:

duża cebula
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 ząbki czosnku
kilka suszonych pomidorów + olej z nich
1.5 l bulionu warzywnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
groszek ptysiowy
sól i pieprz

Przygotowanie:

W garnku podsmażamy na oliwie z pomidorów suszonych posiekaną cebulę i czosnek.
Paprykę można zrobić na 2 sposoby: jeden to poprostu kroimy ją drobno i wrzucamy do garnka (uwaga będziemy czuli i widzieli skórkę papryki po zblendowaniu) drugi to zapieczenie papryki w piekarniku w temp. 200 stopni na termoobiegu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, obracamy co jakiś czas żeby opiekła się równomiernie, gdy zacznie się marszczyć i czernieć, wyciągamy i obieramy ze skórki a miąż kroimy i wrzucamy do garnka z cebulą.
Paprykę zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy całość min. kwadrans, po tym czasie dodajemy koncentrat i suszone pomidory i całość blendujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem i chwilkę jeszcze gotujemy.
Super smakuje z groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz