Odwiedzin

sobota, 20 czerwca 2015

Ciastka francuskie z rabarbarem

Bardzo ciekawe połączenie kwaskowatego rabarbaru z mleczną krówką. Ciastka znikają w mgnieniu oka!!!

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
2  laski rabarbaru
brązowy cukier
50 ml mleka
5 krówek mlecznych kruchych
roztrzepane jajko
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy i kroimy na 12 kwadratów (3x4 to optymalna wielkość kwadratów).
Każdy z kwadratów wykrajamy następująco:


Rabarbar myjemy i kroimy w kosteczki, nie musimy go obierać, zapewniam was że podczas pieczenia zmięknie.
Rabarbar mieszamy w miseczce z cukrem, tak by w całości był nim pokryty.
Na ciastka wykłądamy po porcji rabarbaru a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy na wysmarowanej margaryną blasze ( masło się przypala) ok 15-20 min. w temp 220 stopni, uwaga lubią się przypalać!!!
Garnuszek z mlekiem wstawiamy na gaz i pilnując żeby się nie zagotowało wrzucamy krówki, mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia.
Gdy ciastka przestygną, oprószamy je cukrem pudrem i polewamy ozdobnie masą krówkową.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz