Kompocik w sam raz na zimę, a ponieważ zacznie się sezon na wiśnie za chwilę to zapraszam na mój przepis.
Składniki:
5 kg wiśni
4 łyżki cukru na 1/2 kg owoców/słoik
500 ml wody na słoik
Przygotowanie:
Wiśnie myjemy - nie drylujemy - wkładamy do słoików ( u mnie litrowe).
Robimy zalewę na jeden z dwóch sposobów:
1. gotujemy wodę czyli 500 ml x ilość słoików jaka mamy, do wody dodajemy cukier 4 łyżki na każdy słoik. Zagotowujemy by cukier się rozpuścił i zalewamy słoiki.
2. do słoików wsypujemy 4 łyżki cukru i zalewamy przegotowaną wodą.
W obu przypadkach, po zalaniu słoików zakręcamy je i gotujemy ok 30 min w garnku wyłożonym szmatka, wody powinno być tyle by zakrywała słoiki w 2/3 wysokości.
Po pasteryzowaniu wyciągamy słoiki i przykrywamy szmatka do wystygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz