Odwiedzin

niedziela, 28 czerwca 2015

Kompot z wiśni


Kompocik w sam raz na zimę, a ponieważ zacznie się sezon na wiśnie za chwilę to zapraszam na mój przepis.

Składniki:

5 kg wiśni
4 łyżki cukru na 1/2 kg owoców/słoik
500 ml wody na słoik

Przygotowanie:

Wiśnie myjemy - nie drylujemy - wkładamy do słoików ( u mnie litrowe).
Robimy zalewę na jeden z dwóch sposobów:

1. gotujemy wodę czyli 500 ml x ilość słoików jaka mamy, do wody dodajemy cukier 4 łyżki na każdy słoik. Zagotowujemy by cukier się rozpuścił i zalewamy słoiki.
2. do słoików wsypujemy 4 łyżki cukru i zalewamy przegotowaną wodą.

W obu przypadkach, po zalaniu słoików zakręcamy je i gotujemy ok 30 min w garnku wyłożonym szmatka, wody powinno być tyle by zakrywała słoiki w 2/3 wysokości.
Po pasteryzowaniu wyciągamy słoiki i przykrywamy szmatka do wystygnięcia.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz