Odwiedzin

sobota, 11 lipca 2015

Crumble śliwkowo-truskawkowe

Sezonowe owoce, lub inne dowolne owoce łatwo i szybko można przeistoczyć w pyszny deser z dodatkiem lodów.

Składniki:

jabłko
filiżanka truskawek
filiżanka jagód
4 śliwki
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru
3 łyżki masła

5 dag masła
10 dag mąki
łyżka cukru białego lub brązowego
3 łyżki płatków owsianych i tyle samo płatków migdałowych
kilka płatków masła

lody o wybranym smaku

Przygotowanie:

Owoce  myjemy, szypułkujemy, pozbywamy się pestek i kroimy na kawałki, poza jagodami i truskawkami.
Naczynie małe żaroodporne albo ceramiczne, smarujemy łyżką masła.
W garnku roztapiamy pozostałe masło i wrzucamy owocem cukier i cynamon, dusimy kilka minut.
W misce kruszymy masło z mąką i płatkami.
Podduszone owoce wykładamy do naczynia i posypujemy kruszonką i nakładamy kawałki masła.
Pieczemy w piekarniku góra dół do zrumienienia.
Podajemy na ciepło z lodami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz