Odwiedzin

sobota, 18 lipca 2015

Kompot truskawkowy

Sezon truskawkowy już na wykończeniu, więc wrzucam póki nie zapomnę na następny rok mój przepis na truskawki.

Składniki:

7 kg truskawek
4 łyżki cukru na 1/2 kg truskawek /słoik
500 ml wody na słoik

Przygotowanie:

Wg. przepisu mojej mamy na litrowy słoik wchodzi ok 50 dag truskawek i to się sprawdza.
z 7 kg truskawek wyszło mi 15 słoików kompotu.
Truskawki myjemy i szypułkujemy, a następnie wypełniamy nimi słoik.
Są dwie metody zrobienia syropu:

1. gotujemy wodę czyli 500 ml x ilość truskawek jaka mamy czyli 50 dag truskawek na 500 ml wody i wsypujemy do gorącej wody cukier 4 łyżki na każdy słoik. Zagotowujemy by cukier się rozpuścił i zalewamy słoiki.
2. do słoików z truskawkami wsypujemy 4 łyżki cukru i zalewamy przegotowaną wodą.

W obu przypadkach, po zalaniu słoików zakręcamy je i gotujemy ok 30 min w garnku wyłozonym szmatka, wody powinno być tyle by zakrywała słoiki w 2/3 wysokości.
Po pasteryzowaniu wyciągamy słoiki i przykrywamy szmatka do wystygnięcia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz