Odwiedzin
sobota, 4 lipca 2015
Królik duszony z cebulką
Pewnie gdybym nie miała królików z hodowli mojego taty to bym nigdy tego dania nie spróbowała, i choć wiele lat się powstrzymywałam od jedzenia króliki dziś muszę przyznać że coś w tym mięsie jest innego... sami sprawdźcie.
Składniki:
2 tylnie nóżki
duża cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz
ostra papryka
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Nóżki myjemy i nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Czosnek kroimy w plasterki i kładziemy na nóżkach, polewamy obficie oliwą, odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z obu stron nóżki na złoto.
Cebulę kroimy w plasterki.
Pod koniec smażenia nóżek dodajemy cebulę i smażymy całość kilka minut.
Nóżki z cebulą podlewamy wodą ok. szklanki, przykrywamy i dusimy do miękkości, mi zajmuje to zazwyczaj ok 2 godzin.
Nóżki są gotowe wtedy gdy z łatwością mięso odchodzi od kości.
W czasie duszenia podlewamy wodą gdy jej zaczyna brakować.
Ogólnie z cebulki powstaje taki fajny sos który świetnie smakuje z chlebem.
Podajemy z dowolną surówka i ziemniakami lub poprostu z chlebem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz