Odwiedzin

niedziela, 19 lipca 2015

Mus truskawkowy

Przy kompotach robiłam musy dla mojego niemowlaka na zimę. Są pyszne, jeden słoiczek nie wytrzymał i został spałaszowany.

Składniki na 8 małych słoiczków (po musztardzie):

3 kg truskawek
60 dag cukru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i szypułkujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 min żeby puściły sok.
Po wyznaczonym czasie zagotowujemy je na małym ogniu i gotujemy (mają się delikatnie gotować) aż do uzyskania gęstości jaką chcemy, ja swoje gotowałam 1 godzinę.
Ściągamy pianę w trakcie gotowania.
Im dłużej gotujemy tym mus będzie gęstszy.
Ciepły jeszcze mus wlewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 30 min w garnku wypełnionym wodą do 2/3 ich wysokości i wyłożonym szmatką.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz