Odwiedzin

niedziela, 12 lipca 2015

Tarta czekoladowo-śmietankowa z truskawkami

Tarta z sezonowymi truskawkami, serkiem mascarpone i czekoladowym spodem, super słodka do kawusi popołudniowej.

Składniki:

30 dag mąki pszennej
kostka masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru pudru

kilka kropli olejku waniliowego
3 żółtka 

500 gr serka mascarpone
350 ml śmietanki 36%
100 gr czekolady
5 łyżek cukru

truskawki do przybrania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta (mąka, masło, proszek do pieczeni, śmietana, cukier puder,olejek i  żółtka) mieszamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na 1 h.
Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto aż po brzegi.   

Nakłuwamy widelcem i nakładamy papier do pieczenia na który nakładam fasolę lub groch żeby obciążyc ciasto.
Pieczemy ciasto ok 20 min, po 15  min ściągamy fasolę i papier i podpiekamy kolejne 5 min w temp. 180 stopni w nagrzanym piekarniku.

Serek mascarpone na dwie części.
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i jak ostygnie powoli łączymy z mascarpone i wykładamy na wystudzony spód ciasta.
Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno, do mascarpone powoli dodajemy kremówkę i mieszamy chwilkę.
Na masę czekoladową wykładamy masę z mascarpone i dekorujemy całość truskawkami.

Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz