Składniki:
30 dag mąki pszennej
kostka masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli olejku waniliowego
3 żółtka
500 gr serka mascarpone
350 ml śmietanki 36%
100 gr czekolady
5 łyżek cukru
truskawki do przybrania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (mąka, masło, proszek do pieczeni, śmietana, cukier puder,olejek i żółtka) mieszamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na 1 h.
Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto aż po brzegi.
Nakłuwamy widelcem i nakładamy papier do pieczenia na który nakładam fasolę lub groch żeby obciążyc ciasto.
Pieczemy ciasto ok 20 min, po 15 min ściągamy fasolę i papier i podpiekamy kolejne 5 min w temp. 180 stopni w nagrzanym piekarniku.
Serek mascarpone na dwie części.
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i jak ostygnie powoli łączymy z mascarpone i wykładamy na wystudzony spód ciasta.
Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno, do mascarpone powoli dodajemy kremówkę i mieszamy chwilkę.
Na masę czekoladową wykładamy masę z mascarpone i dekorujemy całość truskawkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz