Odwiedzin

niedziela, 16 sierpnia 2015

Kompot brzoskwiniowy

Kompot z brzoskwini to druga moja propozycja na wykorzystanie brzoskwiń z działki :)

Składniki:

5 kg brzoskwiń bez pestki
4 łyżki cukru na 1/2 kg owoców/słoik
500 ml wody na słoik


Przygotowanie:


Brzoskwinie myjemy, wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do słoików ( u mnie litrowe).
Są dwie metody zrobienia zalewy:

1. gotujemy wodę czyli 500 ml x ilość słoików jaka mamy, do wody dodajemy cukier 4 łyżki na każdy słoik. Zagotowujemy by cukier się rozpuścił i zalewamy słoiki.
2. do słoików wsypujemy 4 łyżki cukru i zalewamy przegotowaną wodą.

W obu przypadkach, po zalaniu słoików zakręcamy je i gotujemy ok 30 min w garnku wyłożonym szmatka, wody powinno być tyle by zakrywała słoiki w 2/3 wysokości.
Po pasteryzowaniu wyciągamy słoiki i przykrywamy szmatka do wystygnięcia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz