Pysznie ostry kurczak tikka masala, który ostatnio króluje w naszej kuchni.
Składniki:
pierś z kurczaka
sól i pieprz
100 ml jogurtu naturalnego
oliwa
przyprawa tandorii lub mieszanka przypraw: po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru, papryki ostrej i kminu rzymskiego)
puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
łyżeczka garam masali lub mieszanka przypraw: po 1/2 łyżeczki: ostrej i słodkiej papryki
łyżeczka cukru brązowego (zwykły też jest ok)
łyżeczka octu winnego
garść mieszanki chińskiej mrożonej.
woreczek ryżu basmanti
4 ogórki gruntowe
łyżka śmietany 18%
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy i zalewamy jogurtem wymieszanym z przyprawa tandorii lub mieszanką przypraw, odstawiamy na kilka minut, w sam raz jest 30 min.
Po tym czasie kurczaka obsmażamy wraz z zalewą na oliwie na patelni po czym ściągamy go żeby odpoczął na talerzu.
Ryż gotujemy do miękkości.
Ogórki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, solimy i odstawiamy żeby puściły sok.
Wodę z ogórków odlewamy a ogórki łączymy że śmietaną i doprawiamy pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawę garam masalę lub mieszankę przypraw.
Dodajemy warzywa mrożone, i pomidory z puszki, gotujemy razem 10 minut, dodajemy cukier, i ocet winny a na koniec obsmażonego wraz z zalewą kurczaka razem dusimy kolejne 10 min.
Kurczaka podajemy z ryżem basmanti i tzatziki z ogórka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz