Odwiedzin

sobota, 15 sierpnia 2015

Mus brzoskwiniowy

Kolejne przetwory dla mojego maluszka, tym razem mus  z brzoskwiń z działki moich rodziców.

Składniki na 15 małych słoiczków (takich po musztardzie):

5 kg brzoskwiń bez pestek
1 kg cukru

Przygotowanie:

Brzoskwinie myjemy, przekrajamy na pół ale nie wyciagamy jeszcze pestki, wrzucamy do wrzątku i zostawiamy na 5-10 min, po czym wrzucamy do lodowatej wody na chwilkę.
Dobrze sparzona kórka z brzoskwiń będzie ładnie odchodziła w miejscu jej przekrojenia.
Wszystkie brzoskwinie obieramy i wyjmujemy pestki, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem.
Gotujemy mus ok 2-3 h aż zgęstnieje na tyle żebyśmy byli zadowoleni.
Gorący mus wlewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do wystudzenia.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz