Odwiedzin

sobota, 29 sierpnia 2015

Papryka konserwowa na zimę

Uwielbiam paprykę konserwową, a gdy jest już w całkiem niskiej cenie, to trzeba ją koniecznie zrobić i dodać do przetworów które już skumulowałam na zimę.

Składniki (mi wyszły 22 słoiki 300 ml):

5 kg papryki
sól

9 szklanek wody
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
12 liści laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
4 łyżki soli
gorczyca

Przygotowanie:

Zalewa: wodę, ocet, cukier, sól, ziele i liście razem zagotowujemy by składniki wszystkie się rozpuściły.
Zostawiamy do ostudzenia.
Paprykę myję i wycinam gniazda z ziarnami.
Ja kroję paprykę na pół i każdą połówkę kroję na 3-4 części od jej dłuższej części ale sposób krojenia jest tu dowolny, byleby się zmieściła w słoikach.
W dużym garnku zagotowuje wodę i blanszuję paprykę (czyli obgotowuje 2 min a potem zalewam zimną wodą i odcedzam).
Słoiki wypełniam 2 łyżeczkami gorczycy i zalewam w 1/3 wysokości zalewą, wkładam paprykę.
Słoiki zakręcam porządnie i pasteryzuje w garnku wyłożonym ściereczką i zalanym wodą w 2/3 wysokości słoików przez ok 15 min.
Po pasteryzacji wyciągam na deskę i odstawiam do wystygnięcia.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz