Odwiedzin
niedziela, 23 sierpnia 2015
Pizza ze szparagami i ricottą
Szparagowa pizza, co prawda sezon za nami ale musiałam się z wami podzielić tym pysznym przepisem.
Składniki:
1/2 paczki drożdży 100 ml mleka sól, cukier olej mąka
5 szparagów
kulka mozzarelli
10 dag ricotty
pomidor malinowy
oliwki zielone lub czerwone
papryka ostra
Przygotowanie:
Od dłuższego czasu nie bawię się w ugniatanie specjalne ciasta, tylko wrzucam wszystkie składniki ciasta do robota z rączką do mieszania.
Dodaję tyle mąki by ciasto odchodziło od rączki ale też żeby nie było za twarde.
Ciasto wyrobione w ten sposób wkładam do plastikowej miski, koniecznie musi być plastikowa, drożdże nie lubią innych misek, przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia, ok 30 min i podwoi swoją objętość.
Szparagi łamię w dolnej części i gotuję ok 2-3 min w osolonej wodzie, odcedzam.
Ricottę łączę ze szczyptą ostrej papryki.
Pomidora myję i kroję w plasterki tak samo robię z oliwkami.
Na brytfannie lub blasze do pieczenia rozsmarowuję olej i wykładam ciasto. Ciasto rękami rozciągam na blasze do odpowiednich kształtów a następnie smaruję je sosem, wykładam kolejno ricottę, szparagi, pomidory, oliwki i mozzarellę.
Zapiekam w piekarniku w temp, 200 stopni przez ok 15 min.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz