Odwiedzin

niedziela, 13 września 2015

Palak curry

Palak curry to inaczej curry ze szpinakiem, czyli europejskie wydanie hinduskiego curry, które degustowałam ostatnio w hinduskiej restauracji i spróbowałam odtworzyć w swojej kuchni.

Składniki:

pierś z kurczaka
przyprawa garam masala

opakowanie szpinaku mrożonego
ząbek czosnku
średnia cebula
papryczka chili bez pestek
pomidor średniej wielkości
łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2  łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżki śmietany kremówki

oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, dowolnej wielkości, doprawiamy garam masala i smażymy kilka minut na patelni.
W moździerzu rozgniatamy czosnek, imbir i przyprawy: kumin, kurkuma, kolendra.
Cebule i papryczkę chili siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy przyprawy z moździerza i szpinak - razem dusimy żeby się rozmroził.
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, rozdrabniamy i dorzucamy do szpinaku dusimy kilka minut.
Całość z patelni i dorzucamy śmietanę a na koniec kurczaka - gotujemy kilka minut
Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ryżem lub plackami hinduskimi np. naan.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz