Odwiedzin

sobota, 19 września 2015

Pstrąg z koperkiem i ziemniaczkami z chili

Na sobotni obiad lub piątkowy post zapraszam na pysznego pstrąga z aromatycznymi ziemniaczkami.

Składniki:

2 pstrągi tęczowe
1/2 pęczka koperku
3 łyżki masła
sól

5 ziemniaków
ząbek czosnku
papryczka chili
średnia cebula
garść pietruszki zielonej
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
Chili posiekać, czosnek pokroić w plasterki, cebulę w piórka a pietruszkę posiekać.
W naczyniu żaroodpornym umieścić ziemniaki, polać je oiliwą z oliwek, wymieszać z cebulą, chili i pietruszka, doprawić solą.
Zapiekać w temp. 180 stopni góra i dół przez 20-25 min.
Pstrągi oczyścić z łusek.
Masło wymieszać z posiekanym koperkiem i wypełnić wnętrza pstrągów.
Gdy ziemniaki zaczną się rumienić i będą miękkie dokładamy do naczynia pstrągi.
Zapiekamy kolejne 20 min.
Podajemy z dowolną surówką.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz