Na sobotni obiad lub piątkowy post zapraszam na pysznego pstrąga z aromatycznymi ziemniaczkami.
Składniki:
2 pstrągi tęczowe
1/2 pęczka koperku
3 łyżki masła
sól
5 ziemniaków
ząbek czosnku
papryczka chili
średnia cebula
garść pietruszki zielonej
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
Chili posiekać, czosnek pokroić w plasterki, cebulę w piórka a pietruszkę posiekać.
W naczyniu żaroodpornym umieścić ziemniaki, polać je oiliwą z oliwek, wymieszać z cebulą, chili i pietruszka, doprawić solą.
Zapiekać w temp. 180 stopni góra i dół przez 20-25 min.
Pstrągi oczyścić z łusek.
Masło wymieszać z posiekanym koperkiem i wypełnić wnętrza pstrągów.
Gdy ziemniaki zaczną się rumienić i będą miękkie dokładamy do naczynia pstrągi.
Zapiekamy kolejne 20 min.
Podajemy z dowolną surówką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz