Odwiedzin

sobota, 5 września 2015

Surówka z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i ogórkiem

Surówki to doskonałe dodatki do drugich dań i przede wszystkim zdrowe. Zapraszam na wypróbowanie jednej z nich.

Składniki:

1/2 główki kapusty małej (ok 30 dag)
2 ogórki gruntowe
1/2 małego pora
średnie jabłko
2 marchewki średnie

1/2 szklanki oleju
2 łyżki musztardy
cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy drobno.
Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach do kapusty.
Jabłko obieramy i wycinamy gniazda nasienne, ścieramy na dużych oczkach do kapusty i marchewki.
Pora kroimy w cienkie słupki i mieszamy i z resztą surówki.
Ogórki myjemy i ścieramy na dużych oczkach do surówki.
Olej łączymy z musztarda i zalewamy surówkę.
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz