Odwiedzin

sobota, 3 października 2015

Drobiowe curry z warzywami

Kuchnia indyjska zaczęła być coraz popularniejsza w mojej kuchni, oto jeden z nowych przepisów.

Składniki:

pierś z kurczaka
duża cebula
ząbek czosnku
mały kawałek imbiru świeżego
mała papryczka chili
garść mieszanki warzyw chińskich
łyżeczka curry
łyżeczka kurkumy
łyżeczka przyprawy gyros
3 łyżeczki ajwaru lub czerwonej pasty curry
oliwa z oliwek
bulion drobiowy
filiżanka ryżu arborio, lub dowolny inny ryż osobno ugotowany.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na kawałeczki i wrzucamy do miski.
Chili siekamy, imbir ścieramy na małych oczkach, czosnek również łączymy z piersią kurczaka i dodajemy kurkumę, curry oraz przyprawę gyros.
Cebulę siekamy i również łączymy z kurczakiem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kawałki kurczaka wraz z dodatkami kilka minut max. 4 minuty.
Dodajemy ryż arborio i pastę curry lub ajwar i smażymy chwilkę, dodajemy warzywa mrożone i całość podlewamy szklanką bulionu.
Gotujemy całość aż ryż będzie miękki, od czasu do czasu dolewamy bulionu.
Jeżeli dysponujemy zwykłym ryżem, to gotujemy go osobno a curry kończymy na podlaniu filiżanką bulionu i chwilę gotujemy aż bulion nieco wyparuje.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz