Odwiedzin

niedziela, 18 października 2015

Hamburger wołowy z serem brie i jajkiem sadzonym

Dziś wypróbowaliśmy zupełnie nową wersję znanego wszystkim hamburgera, z jajkiem sadzonym :) polecam

Składniki:

40 dag karkówki wołowej zmielonej (gulasz jest za suchy)
sól i pieprz
mąka pszenna

4 jajka sadzone
4 bułki
średni pomidor
kilka liści sałaty
4 łyżki maojnezu
ser brie lub camembert
masło klarowne

Przygotowanie:

Bułki przeciąć na pół, pomidora i ser brie pokroić w plasterki a sałatę porwać.
Mięso z karkówki zemleć, dobrze posolić i popieprzyć, wyrobić 4 kule, spłaszczyć posypać mąką pszenną i każdy lekko naciąć nożem w każdą ze stron.
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni góra-dół, wkładamy do niego bułki, żeby się zagrzały. 
Mięso smażyć na patelni ma maśle klarownym po kilka minut z każdej ze stron pod koniec smażenia kładziemy na nie plasterki brie i wkładamy do piekarnika koło bułek.
W tym czasie smażymy jajka sadzone.
Ciepłe bułki smarujemy majonezem, kładziemy sałatę, burgera z brie, pomidora, jajko sadzone i przykrywamy bułka.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz