Odwiedzin

sobota, 10 października 2015

Rigattoni z bakłażanem

Uwielbiam makaron a jego wariacje różniaste są u nas w kuchni powszechne.

Składniki:

20 dag makaronu rurki
puszka pomidorów krojonych
15 dag mięsa mielonego
bakłażan
sól i pieprz
ząbek czosnku
parmezan lub inny twardy ser
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.
Z bakłażana wykrawamy pestki a miąż wraz ze skórką kroimy w kosteczkę.
Na oliwie podsmażamy kilka minut bakłażana aż będzie złocisty, pod koniec solimy i pieprzymy, odstawiamy w misce.
Na patelni na tej samej oliwie podsmażamy mięso mielone na złoto.
Dodajemy do mięsa pomidory i ścieramy lub wyciskamy czosnek.
Gotujemy całość 10 min pod koniec dodajemy bakłażany.
Sos powinien być nieco gęsty.
Makaron podajemy z sosem i posypujemy parmezanem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz