Odwiedzin

sobota, 17 października 2015

Risotto z dynią i boczkiem

Pyszne dyniowe risotto, bez papryczki chili na pewno nie będzie tak piekło w podniebienie jak moja wersja.

Składniki:

1/2 filiżanki ryżu arborio
10 dag boczku w plasterkach
30 dag dyni miąż
papryczka chili
ząbek czosnku
mała cebula
bulion warzywny
parmezan
masło


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pokrojony w słupki boczek, odstawiamy na talerz.
Miąż dyni kroimy w słupki a papryczkę z cebulą siekamy.
Na patelni kładziemy kolejną łyżkę masła i podsmażamy na nim cebulę oraz czosnek.
Dodajemy do patelni ryż arborio i smażymy kilka minut.
Dorzucamy dynię i chili i zalewamy wszystko szklanką bulionu - mieszamy.
Gdy ryż wsiąknie bulion wlewamy kolejną szklankę bulionu, powtarzamy czynność aż ryż będzie miękki.
Na koniec gotowania wrzucamy boczek i łyżkę masła oraz posypujemy obficie parmezanem.
Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz