Odwiedzin

niedziela, 4 października 2015

Tymbaliki drobiowe

Moja pierwsza galaretka, aż wstyd się przyznać ale wyszła pyszna :)

Składniki:

2 udka z kurczaka
pietruszka
kawałek selera
marchewka duża
kawałek pora
garść lubczyku

puszka kukurydzy
puszka groszku zielonego
duże jajko

sól i pieprz
żelatyna

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy udka z kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, lubczyk, pora i gotujemy esencjonalny rosół - mi po odcedzeniu wyszło 0,8 litra.
Jajko gotujemy na twardo a następnie kroimy w plasterki i wrzucamy na dno salaterek, kukurydzę i groszek odcedzamy.
Ugotowany bulion odcedzamy i przez drobne sitko i doprawiamy solą i pieprzem.
Marchewkę drobno kroimy a mięso obieramy od kości i kroimy drobno.
Bulion lekko studzimy - nie może być gorący - odlewamy chochlę do miseczki do której wrzucamy żelatynę.
Ilość żelatyny uzależniamy od ilości bulionu który otrzymaliśmy, czyli dokładnie tyle ile jest na opakowaniu u mnie na 0.8 litra wlałam 16 gr żelatyny.
Dopiero po połączeniu żelatyny z częścią bulionu łączymy ją z pozostała częścią wywaru.
W miseczce na jajko nakładamy porcję marchewki, kurczaka, zalewamy chochlą bulionu, kukurydzę, groszek i zalewamy ponownie bulionem.
Odstawiamy do wystudzenia a potem do lodówki.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz