Odwiedzin

sobota, 14 listopada 2015

Babeczki orzechowe z jabłkami i kruszonką

Pyszne babeczki z kawałkami orzechów i jabłek, posypane słodką kruszonką w sam raz na jesienne wieczory czy spotkania przy popołudniowej kawie.

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru waniliowego lub cukru zwykłego
łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki orzechów włoskich zmielonych
2 jabłka

2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju

5 dag masła
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie:

Jabłko obrać, wyciąć nasiona i drobno pokroić.
Suche składniki (mąka, cukier, soda, cynamon, orzechy) wymieszać w jednej misce, w drugiej wymieszać mokre składniki (mleko, olej i jajka).
Do suchych składników wlewamy mokre składniki i mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy do masy jabłka i mieszamy.
Blache na babeczki wypełniamy papilotkami i wypełniamy do 2/3 wysokości ciastem.
Masło roztapiamy i mieszamy z mąka i cukrem.
Babeczki posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika do 180 stopni na 25 min lub do suchego patyczka.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz