Odwiedzin
niedziela, 15 listopada 2015
Knedle serowe ze śliwkami
Póki mamy sezon na śliwki to korzystajmy z niego i zróbmy np. knedle serowe w sam raz na szybki obiad.
Składniki:
50 dag sera twarogowego zmielonego dwukrotnie
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
20 śliwek małych
cukier
sól
masło
bułka tarta
cukier
cynamon
Przygotowanie:
Ser zmielony połączyć z mąką i jajkiem tak by otrzymać zwięzłą masę odchodzącą od ręki, w razie czego dodać nieco mąki.
Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestkę.
Odciąć z ciasta kawałek za pomocą łyżki, rozłożyć na ręce równomiernie, ułożyć rozciętą śliwkę, posypać cukrem i złożyć tak by nie było widać śliwki.
Uformować kulę odłożyć na talerz posypany mąką.
Z powyższej proporcji wyszło mi 18 knedli.
Knedle wrzucamy do wrzątku lekko posolonego i gotujemy ok 5 min..
Podajemy polane masłem i bułką tartą oraz posypane cynamonem i cukrem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz