Odwiedzin

sobota, 28 listopada 2015

Pizza z szynką i rukolą

W jednej z pizzeri spróbowałam, pysznej pizzy, którą musiałam odtworzyć mężowi w domu :) bardzo mu smakowała i napewno jeszcze wrócę do tego przepisu.

Składniki:

1/2 paczki drożdży
100 ml mleka  
sól, cukier  
olej  
mąka

kilka pomidorków koktajlowych
kilka plastrów szynki, cienko pokrojonych
garść rukoli
ser parmezan lub inny twardy ser
ser mozzarella
bazylia
1/2 puszki pomidorów krojonych 
oliwa

Przygotowanie:
 
Od dłuższego czasu nie bawię się w ugniatanie specjalne ciasta, tylko wrzucam wszystkie składniki ciasta do robota z rączką do mieszania.

Dodaję tyle mąki by ciasto odchodziło od rączki ale też żeby nie było za twarde. 
Ciasto wyrobione w ten sposób wkładam do plastikowej miski, koniecznie musi być plastikowa, drożdże nie lubią innych misek, przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia, ok 30 min i podwoi swoją objętość.

Na brytfannie lub blasze do pieczenia rozsmarowuję olej i wykładam ciasto.  
Ciasto rękami rozciągam na blasze do odpowiednich kształtów a następnie nakładam pokrojone pomidory z puszki wymieszane z bazylia.
Na pomidorki nakładam niedbale szynkę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Mozarelle odsączam i porwanę rozkąłdam między pomidorkami i szynką.
Całość pizzy posypuję startym parmezanem i wkładam do piekarnika do temp, 200 stopni na ok 20 min.
Gdy spód będzie upieczony wyciągam  pizzę, skrapiam oliwa i posypuję rukolą.

Smacznego :) 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz