W jednej z pizzeri spróbowałam, pysznej pizzy, którą musiałam odtworzyć mężowi w domu :) bardzo mu smakowała i napewno jeszcze wrócę do tego przepisu.
Składniki:
1/2 paczki drożdży
100 ml mleka
sól, cukier
olej
mąka
kilka pomidorków koktajlowych
kilka plastrów szynki, cienko pokrojonych
garść rukoli
ser parmezan lub inny twardy ser
ser mozzarella
bazylia
1/2 puszki pomidorów krojonych
oliwa
Przygotowanie:
Od
dłuższego czasu nie bawię się w ugniatanie specjalne ciasta, tylko
wrzucam wszystkie składniki ciasta do robota z rączką do mieszania.
Dodaję tyle mąki by ciasto odchodziło od rączki ale też żeby nie
było za twarde.
Ciasto
wyrobione w ten sposób wkładam do plastikowej miski, koniecznie musi
być plastikowa, drożdże nie lubią innych misek, przykrywam ścierką i
odstawiam do wyrośnięcia, ok 30 min i podwoi swoją objętość.
Na brytfannie lub blasze do pieczenia rozsmarowuję olej i wykładam ciasto.
Ciasto
rękami rozciągam na blasze do odpowiednich kształtów a następnie nakładam pokrojone pomidory z puszki wymieszane z bazylia.
Na pomidorki nakładam niedbale szynkę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Mozarelle odsączam i porwanę rozkąłdam między pomidorkami i szynką.
Całość pizzy posypuję startym parmezanem i wkładam do piekarnika do temp, 200 stopni na ok 20 min.
Gdy spód będzie upieczony wyciągam pizzę, skrapiam oliwa i posypuję rukolą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz