Odwiedzin

niedziela, 1 listopada 2015

Surówka colesław

Wszystkim znana surówka colesław. W końcu przymierzyłam się do jej zrobienia do obiadu.

Składniki:

1/4 białej kapusty
średnia marchewka
mała cebula
1/2 jabłka

2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
łyżeczka octu winnego
łyżeczka musztardy łagodnej
sól i pieprz oraz cukier do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieram ze skórki, z kapusty ściągam wierzchnie liście a głąb wycinam, z jabłka wycinam gniazda.
Kapustę drobno szatkuje, marchewkę ścieram wraz z jabłkiem na dużych oczkach, cebulę siekam
Kapustę lekko solę i cukruję wyciskam w rękach i odstawiam na 20 min.
Do kapusty dodaję jabłko, marchewkę i cebulę, mieszam.
W osobnej misce łączę majonez, śmietanę, musztardę i ocet winny, zalewam surówkę i mieszam, odstawiam na kolejne kilkanaście minut.
Przed podaniem doprawiam jeszcze raz do smaku.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz