Ostatki śliwek i ostatnie ciasto z nimi, aromatyczne bo pachnie cynamonem który uwielbiam.
Składniki:
12 dag masła
15 dag cukru
2 jajka
20 dag mąki pszennej
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml śmietany 18%
50 dag śliwek
bułka tarta
masło
Przygotowanie:
Śliwki wypestkować pokroić na ćwiartki.
Mąkę mieszamy z proszkiem, cynamonem.
Masło ucieramy z cukrem do jasnej masy po czym dodajemy powoli po jajku i śmietanę
Dodajemy mąkę z dodatkami i na wolnych obrotach razem mieszamy.
Formę 20x30 wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wylać ciasto.
rozłożyć równomiernie śliwki.
Piec ok 45min w temp. 180stopni, lub do suchego patyczka.
Najlepiej smakuje polane lukrem (szklanka cukru pudru wymieszana z 3 łyżkami gorącej wody)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz