Odwiedzin

sobota, 5 marca 2016

Makaron ze szpinakiem i indykiem

Ponownie szpinak w mojej kuchni zagościł, dziś w wersji do pracy :)

Składniki:

20 dag ulubionego makaronu
20 dag szpinaku mrożonego lub surowego
1/2 piersi z indyka lub małą pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
mała cebula
oliwa
150 ml śmietany kremówki
ser twardy do smaku
sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Indyka lub kurczaka drobno kroimy, tak samo postępujemy z cebulą i chili.
Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kurczaka, solimy i pieprzymy, chwilę smażymy.
Szpinak myjemy, osuszamy i co nieco kroimy.
Do indyka wrzucamy cebulę, chili, smazymy 5 min, dorzucamy szpinak i przeciśnięty czosnek.
Makaron odlewamy z prawie całej wody.
Wrzucamy makaron wraz z woda do szpinaku i podlewamy śmietaną, chwilę gotujemy.
Przed podaniem posypujemy startym serem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz