Odwiedzin

niedziela, 27 marca 2016

Mazurek z pasty tahini

Oj jak go tylko spróbowałam wiedziałam że będzie królował na moim stole świątecznym i tak też się stało, ps. smakuje jak chałwa.

Składniki:

20 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
10 dag cukru pudru
jajko

15 dag masła

25 dag mascarpone
4 łyżki pasty tahini
4 łyżki płynu

cynamon
czekoladowe cukiereczki lub inne dekoracje

Przygotowanie:

Składniki ciasta: mąka pszenna i ziemniaczana, cukier puder, jajko i masło łączymy w rękach, dość szybko zagniatając i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na nie ciasto, formuję u mnie powstało jajko z ozdobnym  brzegiem.
Piekę w temp. 180 stopni ok 30 min lub do suchego patyczka, studzę.
Mascarpone łączę z miodem i pastą tahini, wykładam na spód, i dekoruję cynamonem i czekoladowymi  cukiereczkami.
Trzymam w lodówce. 
Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz