Oj jak go tylko spróbowałam wiedziałam że będzie królował na moim stole świątecznym i tak też się stało, ps. smakuje jak chałwa.
Składniki:
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
10 dag cukru pudru
jajko
15 dag masła
25 dag mascarpone
4 łyżki pasty tahini
4 łyżki płynu
cynamon
czekoladowe cukiereczki lub inne dekoracje
Przygotowanie:
Składniki ciasta: mąka pszenna i ziemniaczana, cukier puder, jajko i masło łączymy w rękach, dość szybko zagniatając i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na nie ciasto, formuję u mnie powstało jajko z ozdobnym brzegiem.
Piekę w temp. 180 stopni ok 30 min lub do suchego patyczka, studzę.
Mascarpone łączę z miodem i pastą tahini, wykładam na spód, i dekoruję cynamonem i czekoladowymi cukiereczkami.
Trzymam w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz