Odwiedzin

niedziela, 17 kwietnia 2016

Babeczki truflowe



Mój mąż zażądał muffinek truflowych które widział gdzies w tv. Nie mogłam więc odmówić wyzwaniu i vois-la.

Składniki:

25 dag mąki pszennej
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 tabliczki czekolady truflowej albo 20 dag trufli w czekoladzie
250 ml mleka
90 ml oleju
jajko
aromat rumowy

100 gr czekolady gorzkiej
25 gr masła
25 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

W muffinkach najlepsze jest to że mieszamy suche skłądniki razem a mokre razem i tak też jest w  tym wypadku:
- mąka z prsozkiem i cukrem pudrem razem do wymieszania
- jajko mieszamy z mlekiem i olejem i kilkoma kroplami aromatu rumowego
Czekoladę lub trufle roztapiamy w kąpieli wodnej.
Suche składniki wsypujemy do mokrych składników poczym dodajemy czekoladę.
Forme do muffinek wykłądamy papilotkami, i rozlewamy do 2/3 wysokości masę muffinkową.
Pieczemy ok. 20 min lub suchego patyczka w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wszystkich babeczek, zabieramy się za polewę.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, gdy się roztopi dodajemy masło i wciąż mieszając ale już poza kąpielą wodną dolewamy smietanę kremówkę.
Odrazu oblewamy nią muffinki i czekamy do wystygnięcia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz