Odwiedzin

sobota, 16 kwietnia 2016

Fasolowa z zacierkami




Pierwszy raz gotowałam na kościach wędzonych i wyszła bardzo aromatyczna zupa, polecam bo kości są dość tanie.

Składniki:

40 dag kości wędzonych lub ogonów wędzonych
włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, kawałek pora i liścia kapusty
średnia cebula
ząbek czosnku
10 dag fasoli karłowatej moczonej całą noc w wodzie
ziele angielskie
liść laurowy
sól i pieprz
masło klarowane

2 łyżki mąki pszennej
woda

Przygotowanie:

Kości zalewamy w garnku wodą i wraz z liściem laurowym i kilkoma zielami angielskimi gotujemy ok godzinki.
Fasolę zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
W małej misce łączymy make pszenną z wodą, robimy ciasto jak na pierogi, z którego odrywamy po kawąłeczku i rolujemy w rękach na cienki wałeczek.
Wałeczek kroimy na mniejsze kawałki i pozostawiamy na telarzu wysypanym mąką aż nie ugotuje się zupa.
W tym czasie wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy.
Cebulę siekamy wraz z czosnkiem i na maśle klarowanym podsmażamy.
Kości z wywaru obieramy z mięska i wrzucamy do cebuli, chwilę smażymy.
Do wywaru wrzucamy natomiast warzywa wszystkie i gotujemy do ich miękkości.
Pod koniec gotowania dorzucamy cebulę z mięsem i ugotowaną fasolę oraz kluseczki, mieszamy i doprawiamy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz