Oj pyszna była ta pierś z kurczaka, nie wiem co smaczniejsze kurczak czy dodatki.
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
musztarda
pieprz
szynka serrano albo inna typu włoskiego
masło klarowane
szpikulce do mięsa
pęczek szparagów zielonych
łyżka masła
łyżka bułki tartej
łyżeczka soli
szczypta cukru
6 młodych ziemniaków
sól i pieprz
papryka słodka
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, wybieramy takie o jednakowej wielkości, kładziemy na łyżce i kroimy, łyżka nie pozwoli nam przekroić ziemniaka.
W formie do pieczenia wykładamy papier do pieczenia a na niego ziemniaki.
Skrapiamy ziemniaki oliwą, posypujemy solą, pieprze, i papryką, zapiekamy góra-dół w temp 160 stopni przez ok godzinę, bez przykrycia.
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze plastry, lekko rozbijamy, pieprzmy i smarujemy musztarda z obu stron.
Każdy kotlecik zawijamy w szynkę i spinamy szpikulcem.
W wysokim garnku zagotowujemy wode z cukrem i solą.
Ze szparagów odłamujemy suche części zazwyczaj w 1/3 wysokości jest ten punkt, łatwo go wyczuć.
Przygotowane szparagi wkładamy do garnka tak by czubki ich wystawały i gotujemy al dente ok 10 min.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy bułkę tarta.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i z obu stron rumienimy.
Pierś kurczaka wykładamy na talerze, podajemy z gotowanymi szparagami polanymi bułka tarta i ziemniakami z piekarnika.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz