Składniki:
2 garście szpinaku
kilka liści sałaty lodowej
4 kromki czerstwego chleba
oliwa z oliwek
ser twardy typu parmezan
2 jajka
2 łyżki octu
dojrzałe awokado
10 dag plastrów boczku
1/2 ząbka czosnku
łyżka miodu
łyżka musztardy
łyżka soku z cytryny4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Chleb kroimy w kosteczkę i na oliwie podsmażamy do zrumienienia.
Awokado obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę kroimy w małe plasterki.
Boczek rumienimy na suchej patelni, kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku zagotowujemy 2 litry wody, dolewamy ocet, gdy woda zacznie się gotować, robimy w niej łyżką wir do którego szybko wrzucamy jajko i mieszamy tak by białko objęło żółtko, gotujemy 2 min na małym ogniu, wyciagamy i odcedzamy na papierze kuchennym.
Te same czynności wykonujemy z drugim jajkiem.
1/2 czosnku ścieramy na tarce i mieszamy z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i oliwa.
Na talerzach rozkładamy sałaty, awokado, boczek i grzanki oraz na koniec jajko, całość polewamy sosem, i posypujemy obficie startym parmezanem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz