Odwiedzin

sobota, 2 kwietnia 2016

Sałatka z ośmiornicy

W znanym markecie pojawiła się ośmiornica mrożona, długo nie czekałam żeby ją kupić i choć raz spróbować i się udało.

Składniki:

kilogram mrożonej ośmiornicy
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego
oliwa z oliwek

mieszanka sałat u mnie sałata lodowa i szpinak
2 pomidory

1/2 ząbka czosnku
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ośmiornica jest już sprawiona, ale trzeba uważać czy została pozbawiona ząbków, nam się trafiły czarne kły.
Do garnka wkładamy ośmiornicę, zalewamy ją wodą tak by ją całą zakrywała, dorzucamy ząbek czosnku, ocet winny i sok z cytryny, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy bez przykrycia ok godziny.
Jeśli widelec się wbija tzn że jest ugotowana, ale uwaga żeby jej nie przegotować, bo będzie zbyt miękka i niesmaczna.
Nam zajęło to dokładnie godzinę, ale dente jest chyba najsmaczniejsza.
Na talerzach rozkładamy sałaty, i pokrojone pomidory.
1/2 czosnku ścieramy i mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i oliwa.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, w międzyczasie kroimy na kawałki ośmiornicę i podsmażamy na patelni.
Jeszcze ciepłą ośmiornicę wykladamy na talerze i polewamy sosem.
Podajemy z bagietką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz